geriausios psichoogines knygos

Dažnai manęs klausiate, kokias geriausias asmeninio augimo, psichologines ir įkvepiančias grožines knygas galėčiau rekomenduoti. Na, tokių yra labai daug ir tikrai gerų. Vienos jų skaitosi lengvai, kitoms įsisavinti reikia daugiau pastangų įdėti. Visas jas į savo rekomenduojamų knygų sąrašą įdedu atsižvelgdama į kelis kriterijus, kurie yra svarbūs man ir mano Sielos namų skaitytojams:

  • Knyga neturi būti sunkiai skaitoma ar sudėtinga,
  •  ji privalo būti įdomi iki pat pabaigos,
  • tai turi būti ne šiaip laisvalaikio prastūmimo skaitalas, o peno mintims ir įkvėpimo augti, keistis, grįžti į save šaltinis.

Šalia gerų psichologinių negrožinės literatūros kūrinių šįkart įdėjau kelis romanus, kurie “susivalgo” itin lengvai ir gali būti skaitomi tiesiog pramogai. Visgi, šalia to jie turi ir psichologinę vertę, skatina mąstyti, augti, skleistis.

Kadangi visos knygos labai skirtingos, šįkart į atskiras temas negrupavau, nes vienodų temų praktiškai nebuvo.

Ankstesniuose 3 įrašuose aprašytų rekomenduotų knygų sąrašą galite rasti skiltyje Rekomenduojamų knygų sąrašas. 

  • Andrė Pabarčiūtė “Moters magijos mokykla”

114208-moters-magijos-mokyklaTai garsios Moters magijos mokyklos įkūrėjos knyga tuo pačiu pavadinimu. Nieko nuostabaus, kad daugybę metų mokymus vedati, dainuojanti, knygas rašanti, ypatingais talentais, meile gyvenimui, moterišku žavesiu ir vidine šviesa apdovanota moteris sugebėjo parašyti tokią stebuklingą knygą moterims ir vyrams, kurie nori jas geriau pažinti. Nors knygų apie moteriškumą yra daug, dauguma jų remiasi klasikiniais psichologijos aspektais, kas yra ir kas nėra moteris, ką ji turėtų ir ko neturėtų daryti, norėdama susirasti antrąją pusę. Andrės knyga yra visai kitokia. Joje moteriškumo dovanos – seksualumas, mokėjimas auginti santykius, puoselėti meilę, naudotis intuicija –  pateikiami su tokia meile, kuria neįmanoma neužsikrėsti. Man tai buvo viena iš tų retų knygų, kurias skaitant pradedi nuo pačios knygos jausti sklindančią magišką pozityvią energiją. Taigi, nieko nuostabaus, kad perskaičiusi šį kūrinį, įsimylėjau save ir savo kūną iš naujo.

  • Sandra Anne Taylor „Slapta praėjusių gyvenimų jėga“20170124_105008

Mane, kaip ir daugelį mano “Sielos namų” skaitytojų itin domina dvasinės knygos, atsakančios į klausimus, kas iš tiesų esame, kodėl ateiname į šį pasaulį ir kas būna tuomet, kai miršta mūsų fizinis kūnas. Regresine meditacija ir hipnoterapija, kurių pagalba terapeutai padeda klientams prisiminti savo praėjusius gyenimus ir netgi būseną, vadinama “GTG – gyvenimas tarp gyvenimų” domiuosi jau ne pirmus metus. Esu su tuo šiek tiek susidūrusi ir asmeninėje praktikoje. Todėl buvo įdomu šioje knygoje atrasti dar daugiau žinių apie tai, kaip įmanoma prisiminti buvusias savo inkarnacijas ir kaip praėjusių gyvenimų prisiminimas gali padėti tvarkytis su šiame gyvenime turimais emociniais blokais, ligomis bei kitais iššūkiais.

  • Anita Moorjani „ O jei dangus yra čia?“

20170124_105038Besidomintys AMP (artimas mirčiai potyris) būsenomis arba skaitantys mano rekomenduojamas knygas, su šia autore jau yra pažįstami. Anita išgarsėjo visame pasaulyje po to, kai susirgusi 4 stadijos vėžiu patyrė AMP būseną, o sugrįžusi iš jos papasakojo pabuvojusi Anapusybėje. Praėjus vos porai savaičių po grįžimo, vėžys iš jos kūno stebuklingai ir visiškai pasitraukė. Jos autobiografinė knyga “Miriau, kad tapčiau savimi” man asmeniškai buvo viena stipriausiai palietusių knygų apie Anapusybę ir tikrąją besąlyginės meilės galią, neiškraipytą šiuolaikinėmis šio termino banalybėmis. Antroje savo knygoje Anita tęsia šią temą ir griauna Vakarų visuomenėje nusistovėjusius mitus, blokuojančius meilę sau ir trukdančius patirti mums ilgalaikės laimės bei prasmingumo jausmą kasdiename gyvenime. Save_keiciancios_smegenys

  • Norman Doidge „Save keičiančios smegenys“

Ši knyga tikrai nebus lengvas skaitinys prieš miegą, bet joje atskleistos idėjos tikrai vertos pastangų. Remdamasis įvairiomis autentiškomis istorijomis ir įvairiais atliktais moksliniais tyrimais autorius pristato smegenų neuroplastiškumo temą. Jos esmė yra smegenų gebėjimas keistis, atsistatyti, sveikti ir tobulėti, reaguojant į nuosekliai ir sistemingai kartojamus lavinimo pratimus. Tai žmogui suteikia beveik dieviškos galios, reiškiančios, kad net ir turėdami kažkokių apribojimų, įdėję kryptingų valios pastangų, mes galime iš esmės pakeisti save ir ištobulinti savo gebėjimus.

  • Elisabeth Gilbert „Didi Magija“

didi_magija

 

Tai, ko gero, viena labiausiai mane įkvėpusių knygų, perskaitytų per paskutinius metus. Savo lengvai skaitomame ir pozityvumu kunkuliuojančiame kūrinyje jau daugeliui žinoma knygos “Valgyk, melskis ir mylėk” autorė pasakoja apie didžiąją kūrybos magiją, kuri gyvena kiekviename iš mūsų. Pasitelkusi autentiškas istorijas ir įkvepiančius pavyzdžius ji puikiai iliustruoja, kad kiekvienas iš mūsų yra meninkas, kad kūrybinė mūza gali atskristi pas kiekvieną, kuris tuo tiki. Autorė sėkmingai griauna įvairius mitus, blokuojančius mūsų kūrybingumą. Ji skatina ieškoti savo vidinio talento ir tai daro taip įtikinamai, kad dar nė neperskaičius knygos norisi šokti ir bėgti tų talentų ieškoti bei realizuoti. Ši knyga yra iš tiesų nuostabi ir veikia terapiškai ne tik pradedančius meninkus, bet ir tuos, kas dar tik svajoja pasigauti kūybos mūzą. Ypač rekomenduoju tiems, kurie mano, kad yra visiška vidutinybė ir jokių ypatingų talentų neturi.

  • Loreta Stonkutė “Dvylika talentų, drakonais lakstančių”

12 talentu drakonais lakstanciuĮdomi lietuvių autorės saviugdos knyga, apjungusi astrologijos, jogos, ajurvedos ir psichologijos žinias. Kūrinys skirtas tiems, kas nori atskleisti savo talentus ir pažinti, prisijaukinti bei nugalėti didžiausias ydas (jas knygoje simbolizuoja drakonas), po kuriomis mūsų vidiniai talentai ir slepiasi. Knyga suskirstyta pagal ydas ir talentus, kuriuos galima priskirti individualiam žmogui pagal jo gimimo datą ir gludinti tiek jogos asanų, tiek savistabos, įvairių praktikų ir netgi maisto pagalba. Darbas su ydomis, net jei apie jas reikia tik skaityti ir jas stebėti – nėra lengvas procesas, bet savo vidinius demonus nugalėję žmonės sako, kad jis to vertas. 🙂

Geros grožinės literatūros knygos

Kaip ir žadėjau, noriu pasidalinti keletu gerų grožinės literatūros kūrinių, o tiksliau – jų rekomendacijomis. Vienas iš šių knygų perskaičiau jau prieš daugelį metų, kitos mano rankose atsidūrė tik šiemet. Jokių banalių meilės istorijų, fantastinių nuotykių, nesibaigiančių intrigų, kraują stingdančių ir dėmesį prikaustančių siužetų čia, deja, nerasite. 🙂 Nors tokiomis knygomis retkarčiais savo “skaitaraštį” paįvairinu dėl įdomumo, visgi man grožinė knyga turi būti ne tik smagiai praleistas laikas ir įtraukiantis siužetas. Svarbiausia – kokį šleifą ji palieką perskaičius. Jei man norisi ją tik padėti atgal ant lentynos, o po kelių metų net nebepamenu, apie ką ji buvo, vadinasi skaitydama švaisčiau savo laiką. Todėl visos mano rekomenduojamos grožinės literatūros knygos turi slaptą ar atvirai išreikštą tikslą auginti, prusinti, edukuoti savo skaitytoją, įkvėpti jį keistis ir sleistis.valgyk melskis mylek knyga

  • Elisabeth Gilbert „Valgyk, melskis, mylėk“

Net jei jau matėte puikų filmą tuo pačiu pavadinimu (pagrindines roles jame atliko nuostabieji Džiulija Roberts ir Chavjeras Bardemas), būtinai paskaitykite ir knygą. O jei filmo nematėme, tuomet pradėkite nuo knygos ir nuoširdžiai ja pasimėgaukite 🙂

Šiame autobiografiniame kelionių ir dvasinių atradimų dienoraštyje autorė pristato širdį paliečiančią vidinių ieškojimų ir meilės istoriją, sužavėjusią milijonus skaitytojų visame pasaulyje. Tai knyga, įkvepianti kelionėms, meilei, saviieškai, saviugdai ir dvasinės pilnatvės bei tikrų vertybių paieškoms.

  • pasizadeje knyga e. gilbertElisabeth Gilbert „Pasižadėję“

Visai kitokia, antroji šios autorės knyga, kurioje ji tęsia prasidėjusią meilės istoriją. Visgi – tai jokiu būdu ne meilės romanas. Gal net atvirkščiai. Kūrinyje įvairių kultūrų ir tradicijų šviesoje nagrinėjami santuokos suteikiami pliusai ir minusai, monogamija, ilgalaikis įsipareigojimas ir kitos temos. Todėl skaitant turime puikią galimybę pasverti savo turimų ar dar tik būsimų santykių įvairiapusiškumą. Na, ir desertui – laiminga autorės istorijos pabaiga.

  • Irvin D. Yalom

Vienas didžiausių mano paskutinių poros metų atradimų – amerikiečių psichoterapeuto Irvino Jalomo knygos. Šio rašytojo psichologiniai mokomieji romanai gyvi, lengvai skaitomi, jautrūs ir puikiai atskleidžiantys individualios ir grupinės psichoterapijos naudą, ypatingo santykio tarp psichoterapeuto ir kliento svarbą bei vidinės žmogaus transformacijos stebuklus. Juos skaitydami, turime galimybę pažvelgti į psichoterapijos mokslo atsiradimo ištakas, gydomojo proceso užkulisus ir artimiau susipažinti su tuo, kokią galingą jėgą turi sąmoningas žmogaus darbas su savo autentiškumu ir jį blokuojančiais trukdžiais. Mylimiausios mano trys Irvino Jalomo knygos yra šios: “Kai Nyčė verkė”, „Melagis ant kušetės” ir „Gydymas Šopenhaueriu“ .

kai nyce verke

melagis ant kusetes

gydymas sopenhaueriu

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Paulo Coelho

Apie bene populiariausią pasaulio romanistą Paulo Coelho daug pasakot nereikia. Bent vieną iš 30 išleistų jo kūrinių yra skaitęs ko gero kiekvienas, nors kiek besidomintis tokio žanro romanais. Juose apsijungia ir gyvenimo išmintis, ir simbolinės, kartais net pasakų žanrą primenančios metaforos, puiki įtraukianti siužetinė linija, ir gyvi personažai, ir meilės istorijos, ir dvasinės žinios bei edukacija. Vieną garsiausių Paulo knygų “Alchemikas” vieni laiko dvasinės grožinės literatūros klasika, kiti – banalybe. Visgi, autoriaus gebėjimas sudėtingus dalykus perteikti paprastai, įkvepiančiai ir įdomiai padaro jo knygas iš tiesų ypatingas. Kaip ten bebūtų, turiu pripažinti, kad nei vienas iš per paskutinius 10 metų išleistų Coelho kūrinių didelio įspūdžio man nepadarė – netgi daugiau – nuvylė arba savo banaliu turiniu ir neįdomiais personažais, arba nustebino protui nebeįkandama ezoterika. Nieko nuostabaus, kad net ir pasauliniai genijai, leisdami po knygą per metus ar du, galiausiai išsikvepia. Todėl man pačios vertingiausios yra senesnės Paulo knygos, kurias galima skaityti pakartotinai. Nerašysiu apie kiekvienos iš jų turinį ir negadinsiu staigmenos malonumo. Tiesiog palinkėsiu smagių žiemos vakarų su viena ar visomis iš šių 6 puikių knygų.

  1. Paulo Coelho „Veronika ryžtasi mirti“
  2. Paulo Coelho „Vienuolika minučių“
  3. Paulo Coelho „Zahiras“
  4. Paulo Coelho “Prie Piedros upės – ten aš sėdėjau verkdama”
  5. Paulo Coelho „Portobelo ragana“
  6. Paulo Coelho “Brida”

Veronika ryztasi mirtibrida coelho11 minuciu portobelo ragana prie piedros upes ten as sedejau verkdamazahiras coelho

 

 

 

 

  • Sydney Hopkins (Fynn) “Mister God This is Anna” 

this is annazdrastvujte mister bog eto annaNa ir pabaigai, noriu pasiūlyti viena puikią knygą, kuri nėra išversta į lietuvių kalbą. Skaitantys angliškai arba rusiškai gali rasti ją elektroniniame ar net audio formate. Tai jautri ir gyva istorija apie mažą, nežinia iš kur atklydusią mergaitę Aną, užduodančią savo naujam globėjui Finui pačius svarbiausius gyvenimiškus klausimus ir ieškančią į juos atsakymų su visiškai nevaikišku rimtumu. Knyga tiesiog sujaudina iki sielos gelmių savo tikrumu, jausmingumu, sukrečiančiomis filosofinėmis įžvalgomis ir labai nebanalia pabaiga. Nuoširdžiai rekomenduoju. 🙂

Smagaus jums skaitymo. Pasidalinkite komentaruose savo įspūdžiais ir rekomendacijomis.

Su meile.

Sielos namai

 

Norite pirmi sužinot apie naujas meditacijas, įrašus ir kitas naujienas? 

užsisakykite naujienlaiškį

dalintis

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}