Toliau tęsiu didžiausią įspūdį man padariusių įkvepiančių psichologinių ir asmeninio tobulėjimo knygų sąrašą. Jame rasite ugdomojo pobūdžio knygas, kurių skaitymui reikia daugiau laiko bei susikaupimo. O taip pat prasmingą grožinę literatūrą, kurios įžvalgos įpintos į autentišką pasakojimą, istoriją. Tokias knygas „suryji“ akimirksniu, net jei skaitai dienos pabaigoje prieš miegą. Šįkart visos saraše pristatytos knygos man pasirodė absoliučiai nuostabios, todėl jas drąsiai rekomenduoju.

Pirmas keturias šio sąrašo dalis, skelbtas anksčiau Sielos namuose, galima rasti skiltyje REKOMENDUOJAMŲ KNYGŲ SĄRAŠAS.

Ištikimiausi Sielos namų skaitytojai turbūt pastebėjo, kad paskutiniu metu labai gilinuosi į autentiškumo, savo šešėlio jaukinimosi, savęs besąlyginio priėmimo, leidimo sau būti netobulu, kontrolės paleidimo ir panašias temas. Jos skamba ir mano paveiksluose, ir FB puslapio vizualinėse įžvalgose, ir straipsniuose, ir komentaruose.

Visi šie aspektai, jų priėmimas į savo gyvenimą atneša tokią laisvę, tokią ramybę ir lengvumą, kurį sunku nusakyti žodžiais. Noriu, kad ir jūs patirtumėte šį pūkelio švelnumo, gėlės trapumo ir akmens tvirtumo jausmą, vardu VIDINĖ RAMYBĖ.

Štai dėl ko šį kartą iš visų perskaitytų knygų atrinkau tas, kurios labiausiai siejosi su šia tema ir pasirodė labiausiai vertos skirto laiko.

Jūsų patogumui prie knygų įdėjau nuorodas, kur jas galima įsigyti. Visgi kai kurių seno leidimo arba jau išparduotų knygų reikės paieškoti tarp perskaitytų knygų arba pasiskolinti iš draugų.

Tema – savivertė, autentiškumo paieškos, kaip išmokti besąlygiškai priimti savo netobulumą ir atrasti vidinę ramybę

  1. Christophe Andre „Netobuli, laisvi, laimingi“

Tai iš tiesų puiki knyga apie savivertę. Šis kūrinys suteikia mums galimybę šią grynai mūsų gyvybės rūšiai būdingą savęs stebėjimą ir vertinimą iš šono išnagrinėti po padidinamuoju stiklu. Kas ta savivertė, kokia jos nauda, kaip suprasti, kokia mūsų asmeninė savivertė (dažnai ji visai ne tokia, kokią ją manėm esant), kaip stiprinti savivertę, atsikratyti kompleksų ir mokytis priimti save. Iš esmės galima sakyti, kad tai knyga apie tikrąją besąlyginę meilę sau ir tai ją padaro itin ypatinga. Knygoje rasite ne tik lengvai skaitomą teoriją, autentiškų pavydžių ir istorijų, bet ir praktinių patarimų, mokantis priimti save. Manau, kad po truputį įgyvendinant knygoje išdėstytus patarimus, turime galimybę su laiku įgyti vis daugiau laisvės nuo neslopstančio sėkmės poreikio ir nesėkmės baimės. Ji įžiebia tikėjimą, kad esame verti meilės ir pripažinimo, nepriklausomai nei nuo nesėkmių, nei nuo pasiekimų, nes ir viena, ir kita mūsų nei charakterizuoja, nei trunka nuolat.

Visgi, šalia knygos rekomendacijos, noriu pridėti ir grynai asmeninį perspėjimą. Jei turite žemą arba vadinamąją aukštą trapią savivertę, pradėjus ją stebėti ir rimtai analizuoti, gali sukilti stiprūs jausmai. Todėl geriausia šią knygą skaityti normuotai, neskubant ir lengvai atsitraukiant. Leiskite ateinantiems suvokimams įsigerti į jūsų mintis ir širdį lengvai ir su meile, be spaudimo.

  1. Brene Brown „Netobulumo dovanos“

Apie šią mokslininkę sužinojau ne iš jos knygos, bet visų pirma peržiūrėjusi itin populiarią jos kalbą apie pažeidžiamumo ir netobulumo dovanas TED konferencijoje. Jos žodžiai lietė širdį, humoras, su kuriuo autorė kalbėjo apie savo perfekcionizmą, puikiai atskiedė esminių įžvalgų gilumą ir rimtumą. Norėjosi klausytis dar ir dar. Tik mintyse paleidusi mintį, kad norėčiau su šios autorės mintimis susipažinti giliau, gavau jos knygą paskaityti. Taigi, su džiaugsmu leidausi į šią kelionę, kurios atgarsiais ir noriu pasidalinti.

Nuolat siekiame lygintis su kitais, stengiamės ne tik pritapti, bet ir būti geresniais. Manome, kad prisitaikę, pritapę, tapsime mėgstami, pripažinti, pelnysime meilę ir taip užmezsime artimą ryšį – lygu būsime laimingais. Tai iliuzija. Būtent nuolatinis savo autentiškojo veido slapstymas po visomis tobulybių kaukėmis mus atitolina nuo nuoširdaus artumo ir vidinės ramybės jausmo. Maža to – jis mus išvargina ir įvaro į nerimą, depresijas bei šių jausmų slopinimą priklausomybėmis ir persivalgymu.

Šioje knygoje Brene Brown paprastai, su humoru ir nuoširdžiai pasiūlo 10 būdų į Gyvenimą iš visos širdies, kuriame galime mėgautis tuo, kas esame ir kurti tikrą ryšį. Nuostabi knyga – mane ji sukrėtė gerąja prasme iki širdies gelmių. Rekomenduoju!

  1. Raimondas Milašiūnas „Psichoterapija: kaip ir kodėl?“

Norite sukurti harmoningus santykius su savimi ir aplinkiniais, bet jaučiate, kad jūsų žema savivertė bei destruktyvus elgesys nuolat pastoja kelią? Ieškote pagalbos, bet nežinote, kur ją surasti?

Šią knygą rekomenduoju visiems tiems, kurie jau yra pasiruošę įdomiam, nors ir nelengvam keliui individualioje ar grupinėje psichoterapijoje, bet vis dar nežino, ko jame tikėtis ir dar delsia pradėti. Taip pat ji bus naudinga tiems, kurie terapijai nesiryžta, nes mano, kad tai nesąmonė, kad jiems to nereikia, kad su visais emociniais sunkumais jie gali susidoroti patys.

Garsus psichoterapeutas išsamiai ir aiškiai išdėsto paprastas tiesas apie tai, kas yra terapija, kaip ji veikia, ko verta joje tikėtis, kaip ji vyksta, kam jos reikia ir ką daryti jai pasibaigus. Puiki knyga, kuri gali tapti puikia jūsų terapinio kelio pradžia.

  1. Rūta Bačiulytė „Ėriukas vilko kailiu“

Dar viena puiki garsios lietuvių psichoterapeutės knyga apie autentiškumo paieškas, nuoširdaus ir autentiško ryšio kūrimą, asmens tipologiją ir daugelį kitų svarbiausių asmeninio tobulėjimo bei saviieškos temų.

Tikromis klientų istorijomis pagardinta knyga mums primena, kokią didelę svarbą mūsų elgesio formavimui turi vaikystės išgyvenimai, kodėl visos mūsų emocijos yra svarbios ir reikalingos, kodėl mes visi stengiamės pritapti ir taip bijome parodyti savo pažeidžiamumą, kodėl visi ieškome autentiško intymaus ryšio ir taip bijome pripažinti savo žmogiškumą.

Knygoje gausu ne tik mokslinių tyrimų, rimtų pamąstymų, autentiškų istorijų, bet ir kiekvienoje eilutėje jaučiamo autorės nuoširdumo, empatijos, noro padėti bei begalinės meilėms visiems, jos ieškantiems.

Grožinė literatūra – geriausios knygos prasmingam laiko leidimui

Prižadėjau, kad ir toliau dalinsiuosi ne tik psichologinėm bei dvasinio tobulėjimo knygom, bet ir grožine literatūra. Su sąlyga, kad ji yra prasminga, įkvepianti, skatinanti asmeninį tobulėjimą, šviečianti ir tokia, kur perskaičius knygą, prisimeni jos esmę likusį gyvenimą. Tokios knygos, mano manymu, turi didelį pliusą ir kartais duoda ne mažesnę, o gal net didesnę naudą nei rimti veikalai. Būna, kad bandydamas įveikti rimtesnes, sudėtingos terminologijos kupinas knygas, jautiesi lyg skaitytum vadovėlį. Iš dalies taip ir yra. Tai gali kelti net ir vidinį pasipriešinimą, Taigi, po ilgos darbo dienos jėgų skaityti rimtą „vadovėlinę” knygą gali neužtekti.

Tuo tarpu skaitydamas lengvai „suvirškinamą“, gyvenimišką, įtraukiančią istoriją, nori nenori susitapatini su ja. Taip daug lengviau priimi joje esančias įžvalgas, leidiesi jų įkvepiamas. Visgi skaitant romanus ar autobiografines istorijas man svarbu, kad knygos būtų ne šiaip įdomios, bet ugdytų psichologine ir dvasine prasme savo skaitytoją. Tik taip jos tampa vertos mano laiko, kurį branginu.

  1. Raphaelle Giorgiano „Tavo antras gyvenimas prasideda supratus, kad gyveni tik kartą“

Noriu pradėti nuo knygos, kuri paskutiniu metu tapo labai populiari. Kai per pora dienų rekomendaciją paskaityti konkrečią knygą gavau net tris kartus iš skirtingų šaltinių, supratau, kad tai ženklas. Belieka imti ir skaityti. 🙂

Ką gi – rekomendacijos pasiteisino. Pasimėgaudama perskaičiau ją per vieną laisvadienį. Kadangi pagrindinės personažės gyvenimo istorija itin priminė mano praeities patirtis, keliavau po puslapius glaudžiai sulipusi su pagrindine personaže Kamile. Kamilė – 38 metų vadybininkė, žmona ir mama. Ji seniai nebejaučia ryšio su vyru, nuolat pykstasi su mylimu sūnum, kaip voverė sukasi nesustojančiame streso rate darbe, vaiko auginimo ir namų ruošos darbuose. Lyg ir viską turi, nieko netrūksta, bet džiaugsmo nebejaučia. Ateina laikas kažką iš esmės keisti. Ji ir keičia. Ir daro tą labai žmogiškai bei įkvepiančiai.

Ši nuostabių asmeninių pokyčių istorija galbūt yra jau ne kartą girdėta arba primena daugelį kitų, bet dėl to nei kiek ne mažiau verta dėmesio. Svarbiausia, kad savo darbą ji tikrai atlieka. Ji įkvepia išdrįsti ir pagaliau pakeisti džiaugsmo nebeteikiančią kasdienę rutiną į Gyvenimą iš visos širdies. Nuoširdžiai rekomenduoju.

  1. Paul Young „Trobelė“

Pirmiausia perskaičiau šio populiaraus autoriaus bestselerį „Trobelė“, spėjusį tapti ir šiais metais pasirodžiusiu meniniu filmu. Įtraukiančioje, kriminalinių vingių ir gyvenimiškų jausmų kupinoje istorijoje mes sutinkame – Dievą… Taip, tik jis pasirodo ne klasikiniame pagyvenusio senelio su balta barzda pavidalu. Knyga – tai graži alegorija į tai, kas yra Dievas, kas yra tikėjimas, kam jo reikia žmogui.

Su rimtais išbandymais, netektimi ir dvasinėmis abejonėmis susidūręs pagrindinis personažas atsiranda stebuklingoje trobelėje, kurioje gyvena visa Šventoji Trejybė, ar tiksliau ją įkūnyję personažai. Kokie? Ką jie ten veikia ir kaip baigiasi istorija? Tai sužinosite perskaitę knygą.

  1.  Paul Young „Kryžkelės“

Antroji šio autoriaus knyga man patiko dar labiau. Siužetas truputį primena kai kuriuos Holivudinius filmus. Pamenat tokias istorijas, kaip komoje atsidūrę ar sapnuojantys personažai sielos pavidalu keliauja po likusį po jų pasaulį, bendrauja su kai kuriais juos matančiais žmonėmis ir, bandydami grįžti į savo kūną, stengiasi atitaisyti ankstesnio gyvenimo būdo klaidas?

Beje, jei patiks knygos siužetas, rekomenduoju pažiūrėti ir filmus su puikiais aktoriais „A Christmas Carrol“ 2009 bei „Just like Heaven“ 2005. Knygos istorija iš tiesų įtraukia, įkvepia, paglosto širdį, skatina vidinį gerumą ir tikėjimą žmonėmis.

  1. Konkordija Antarova „Du gyvenimai“

Daug reklamos šiai knygai nereikia, nes „Dviejų gyvenimų“ reklaminė kampanija internete tebesisuka kaip pašėlusi. Nepaisant didelės apimties (net 1300 psl) ir atitinkamos kainos, knyga išparduota ir išleista pakartotinai net du kartus. Todėl tikiu, kad, mažne visi jau yra girdėję apie knygą, sakoma „keičiančią gyvenimus“. Belieka tik klausimas, ar tai tiesa ir ar verta ją skaityti. Ypač, atsižvelgiant į milžinišką apimtį bei savotišką, kartais patosu labai jau prigardintą autorės rašymo stilių.

Mano nuomone knygos istorijose ir siužeto vingiuose perteikiamos mintys apie žmogaus dvasines paieškas, asmeninį augimą, nuolatinę kovą tarp gėrio ir blogio labai stiprios ir vertos dėmesio. Knygos apimtis tikrai didelė, kai kurios dalys skaitosi sunkiai, nes neverbalinis tarp eilučių įdėtas turinys prašosi laiko, kad būtų įsisavintas. Galbūt neblogas variantas yra knygą skaityti per keletą kartų. Tikiu, kad ne kiekvienas įveiks tokį kūrinį, bet tie, kurie nukeliaus šią kelionę kartu su pagrindiniu personažu Liovuška, nebegalės būti tokie, kokie buvo.

Jurga Ivanauskaitė

Jeigu reikėtų išsirinkti visų laikų mano mylimiausią lietuvių rašytoją, nė akimirkos nedvejodama rinkčiausi AA Jurgą Ivanauskaitę. Tai neabejotinai yra žmogus, savo tekstais gebantis įtraukti ir sudominti. Jos knygos paliečia, užburia, edukuoja, išplečia akiratį, supažindina skaitytoją su Rytų pasaulio religinėmis tradicijomis, su žmogiškaja prigimtimi ir gyvenimo prasmės paieškų temomis itin asmeniškai ir giliai. Prieš keliolika metų man Ivanauskaitės knygos tapo laipteliu į dvasinį tobulėjimą, į domėjimąsi budizmu, į sąmoningumo kėlimą, todėl iš visos širdies rekomenduoju jos kūrybą ir jums, mano mylimi skaitytojai.

Ar gali būti kas geriau ir lengviau, nei skaitant intriguojantį, paslapčių ir netikėtų vingių, meilės istorijų ir erotizmo, nuoširdaus žmogiškumo ir tiesiog nuostabiai turtingos kalbos kupiną romaną ne tik smagiai leisti laiką, bet ir plėsti savo sąmonę, akiratį, tobulėti, augti? Man tai idealus receptas prasmingai pramogai.

Išsamiai kiekvienos knygos siužeto nepasakosiu. Pasakysiu tik tiek, kad mylimiausi mano J. Ivanauskaitės kūriniai yra išvardinti apačioje. Juos ir rekomenduoju:

  1. Jurga Ivanauskaitė „Sapnų nublokšti“
  2. Jurga Ivanauskaitė „Ragana ir lietus“
  3. Jurga Ivanauskaitė „Placebas“
  4. Jurga Ivanauskaitė „Agnijos magija“
  5. Jurga Ivanauskaitė „Miegančių drugelių tvirtovė“
  6. Jurga Ivanauskaitė „Viršvalandžiai“

 

 

 

 

 

Rekomenduojamų knygų sąrašą pildau ir toliau. Jau po truputį gimsta naujos, 6 rekomenduojamų knygų dalies aprašymai, kuriais mielai pasidalinsiu, kai tik perskaitysiu ir atrinksiu tai, kas mano manymu yra geriausia.

Su meile,

Sielos namai

 

Norite pirmi sužinot apie naujas meditacijas, įrašus ir kitas naujienas? 

užsisakykite naujienlaiškį

dalintis

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}