Aurelija Kriščiūnaitė

Woman engaging in sports, outdoors

Apie svajonių veiklą pasvajoja, ko gero, visi, kurie tokios dar neturi. Vieni tai daro gerdami kavą per pertraukėlę nusibodusiame darbe, kiti – ieškodami naujos darbo vietos ir siųsdami savo gyvenimo aprašymus galimiems darbdaviams, o treti – po žingsnelį bandydami įgyvendinti savo pačių sukurtas verslo idėjas.

Yra keli pagrindiniai faktoriai, kurie skiria šias tris skirtingas, svajonių veiklos trokštančias grupes – tai vidinė drąsa, saviraiškos ir laisvės poreikis, kūrybingumas, tikėjimas savo idėja ir jėgomis, kantrybė, ryžtas arba visų jų trūkumas. Skirtingai nei trečiajai grupei, kuriai šios savybės dažniausiai nėra svetimos, likusias dvi grupes nuo svajonių darbo skiria nemažas atstumas. Ir didžiausia to kaltininkė, mano manymu, yra baimė.

Būtent baimė didžiąją dalį visuomenės dažnai riša prie nusibodusio, nemylimo, visiškai savirealizacijos nesuteikiančio samdomo darbo, kuris ne tik kasdien įkalina atsėdėti konkrečioje patalpoje kelias valandas apie 260 dienų per metus, bet ir dažnai tendencingai naikina mūsų kūrybingumą, laisvę, susiurbdamas iš mūsų visa tai, ką turime geriausio. Turbūt kiekvienas pažįstame bent keletą žmonių, sėdinčių per dienas ofise ir svajojančių apie visiškai kitokią – kūrybinę, dinamišką, įspūdžių, adrenalino, o galbūt net kelionių kupiną veiklą (pvz.: sportininko, turistinių grupių vadovo, dainuojančio gitaristo ar šokėjo karjerą). Paklausti, tai kodėl tuo neužsiima, visi jie kaip susitarę sako, kad tai yra neįmanoma, kad tai nesąmoninga svajonė, kad iš to jie niekada nepragyventų.

Mixed race businesswoman typing on laptopKodėl taip yra? Dirbame kitiems, o ne sau, gerindami kitų, o ne savo asmeninę gerovę, nes bijome neturėti pastovių, taip vadinamų “garantuotų” pajamų (nors apie jų užtikrintumą šiais ekonomiškai nestabiliais laikais kalbėti yra juokinga) ir teisindamiesi turimais finansiniais įsipareigojimais. Dirbame tradicišką samdomą darbą, nes bijome būti kitokie, daryti kažką kitaip nei yra įprasta visuomenėje , nes netikime savo sėkme, nes neturime idėjų, nes bijome daryti klaidas ir iš jų mokytis arba tiesiog dėl to, jog nežinome, kad galima gyventi ir kitaip. Labai gaila, bet vis dar yra labai paplitęs suvokimas, kad darbas ir hobiai bei mėgstama veikla yra du skirtingi dalykai. O juk tai gali susijungti į viena!

Sėkmingiausi pasaulio verslininkai teigia, kad svajonių veiklą surasti padeda viena itin paprasta formulė. „Daryk tai, kas tau teikia daugiausia laimės ir įkvėpimo. Daryk tai ne dėl pinigų. Skirk laiko tobulėjimui šioje srityje ir ilgainiui būsi savo srities specialistas, nes tai, ką darai su džiaugsmu, galiausiai pradedi daryti iš tiesų gerai ir profesionaliai. Skirk laiko savo auditorijos auginimui ir nepraleisk tinkamo momento. Na, o tuomet, kai tapsi savo dalyko asu, labai tikėtina, kad tavo prekės ar paslaugos įgaus paklausą ir ims tau nešti ne tik savirealizacijos džiaugsmą, bet ir komercinę naudą.“

Skamba nesudėtingai, tačiau čia pat kyla natūralus klausimas – kada gi man vystyti nuosavą verslą, jei didžiąją dalį laiko pasiglemžia mano samdomas darbas? Drąsiausi ir geriausiai žinantys ko nori meta sau iššūkį ir iš nemėgstamo darbo tiesiog išeina. Aišku, ne visi svajojantys apie asmeninį verslą yra pasiruošę tokiems drastiškiems pokyčiams. Ir čia džiugina tai, kad tapti sėkmingu verslininku, užsiimančiu mėgstama veikla, galima ir be kardinalių sprendimų . Tiesiog į tikslą reikia eiti kantriai, strategiškai ir pažingsniui.

Taigi, nuo ko pradėti?

  • Savianalizė ir mėgstamos veiklos radimas

Visų pirma, kad rastumėte savo svajonių darbą, turite skirti pakankamai laiko savianalizei ir savęs pažinimui. Turite suprasti, kokia veikla džiugina ne tik jūsų kūną, protą ir širdį, bet ir suteikia visišką dvasinę savirealizaciją, ateinančią su jausmu, kad šiuo metu darote būtent tai, ką ir gimėte daryti šioje planetoje. Kokioje veikloje galite efektyviausiai lavinti savo atsineštus, duotus talentus ir gerinti savybes, kurioms dar reikia tobulinimo? Kokioje veikloje galite atsiskleisti geriausiai ir greičiausiai?

Nepamirškite, kad efektyviausia savianalizė vyksta užsirašant savo pastebėjimus ir pomėgius raštu. Nepatingėkite ir skirkite tam laiko. Patikėkite – jis atsiperka šimteriopai.

Tinkamą veiklą gali padėti rasti ir rimti, dažnai mokami psichologiniai testai, o verslo idėjas kūrybingiems žmonėms pakiša tiesiog pats gyvenimas. Čia belieka nežiopsoti ir pasinaudoti suteiktomis progomis.

Smiling female tailor workingTinkamą, būtent jums skirtą veiklą pasirinkti labai svarbu dar ir dėl to, kad pasinėrus visa galva į tai, kas galbūt labiausiai prie širdies yra jūsų partneriui, draugui ar šeimos nariui, o jums tiesiog “gal ir nieko”, jūs veltui švaistote savo laiką. Taip, gali būti, kad šis verslas kažkurį laiką jums ir seksis, bet tik toje veikloje, į kurią iš tiesų veda jūsų širdis, galite pasiekti stulbinančių rezultatų.

Asmeninės veiklos suvokimui labai tinka užsisakyti ir asmeninį profesionalų astrologinį bei numerologinį horoskopą, kuris padės suprasti ne tik savo talentus ir užduotis, bet ir konkrečias gyvenimo misijas, su kuriomis bus susijusi jūsų svarbiausia gyvenimo veikla. Juk dažnai būna taip, kad talentingi žmonės iš esmės sugeba gerai daryti bet ką, bet yra tik viena ar pora sričių, kuriose atsiskleidę jie randa tikrąjį kelią į save. Man asmeniškai toks horoskopas tapo vienu didžiausių ir svarbiausių gyvenimo kelią pakoregavusių atradimų.

  • Teisingas laisvalaikio skirstymas

Pradėkite tiesiog nuo tinkamo savo laisvalaikio paskirstymo. Neleiskite laiko, skirto jūsų svajonių veiklai, vogti dalykams, kurie asmeniniam augimui neturi naudos. Nesiteisinkite, kad laiko neturite, nes jį visą „suvalgo“ buitis, rūpesčiai ir šeima. Išmokite planuoti savo darbus, veiklą, ugdykite valią ir kantrybę. Mokykitės iš geriausių (šia tema yra puikių laiko ir veiklos planavimo seminarų bei literatūros) ir prisiminkite, kad nenorintys visada randa pasiteisinimų, o norintys – galimybes.

Ne darbo metu tendencingai skirkite daugiau laiko ne beprasmei “laiko prastūmimo” veiklai (televizorius, kompiuteriniai žaidimai, naršymas internete, “kabėjimas“ socialiniuose tinkluose, tušti pokalbiai ir apkalbos su draugais prie alaus ar vyno taurės ir t.t.), bet mėgstamiausių, kūrybinę savirealizaciją patenkinančių pomėgių tobulinimui. Rašykite, pieškite, lipdykite, dainuokite, grokite, šokite, programuokite, mokykite kitus, jei tai skatina jūsų augimą, gaminkite maistą, kurkite eiles, visokius išradimus, taisykite įrenginius, gražinkite savo namus, megzkite, siūkite, sportuokite. Žodžiu – užsiimkite tuo, kas skatina jūsų kūrybingumą.

  • Idėjų genialumas dažnai glūdi paprastume

Neribokite savęs manydami, kad visos geriausios idėjos jau yra seniausiai sugalvotos kitų arba sakydami sau, kad nėra tokios srities ar dalyko, kurį išmanote labai gerai ir kuris jums teikia malonumą. Tikrai yra sritis ar veikla, kurią esate įvaldę geriau nei dauguma kitų, todėl tikėtina, kad atsiras ir daugiau žmonių, kurie norėtų iš jūsų pasimokyti ar pasinaudoti jūsų sukurtais rezultatais.

Man cooking at home with help of laptopApsižvalgykite aplinkui ir pamatysite, kiek gerų verlo idėjų prasidėjo nuo paprasto siuvimo ar mezgimo. Anksčiau tiesiog siuvusios ar mezgusios rūbus sau, vėliau už dyką arba už nedidelį atlygį taisiusios ir kūrusios drabužius savo draugėms, šiandien šios moterys yra pripažintos dizainerės ar rūbų salonų savininkės. Tiek pat gerų pavyzdžių galima rasti ir juvelyrinių rankų darbo kūrinių, grožio industrijos paslaugų, baldų ar techninių įrenginių restauravimo bei kitose rinkose. O ką jau kalbėti apie maisto produktų gamybos sritį, kurioje kulinarinių sugebėjimų turintys žmonės nuo kaimynų ir draugų vaišinimo savo rankomis sukurtais natūraliais maisto produktais pereina mažų mažiausia prie nedidelių manufaktūrų, pardavinėjančių savo gaminius net dideliems prekybos tinklams. Vienintelė riba čia yra jūsų fantazija.

Kitas dažnas pasiteisinimas yra tai, kad visus geriausius produktus ir paslaugas už geriausias kainas jau seniai pardavinėja prekybos ir įvairių paslaugų centrai. Šis faktas turi dvi puses. Galbūt monopolistų siūlomos kainos iš tiesų yra geresnes, bet verta prisiminti ir tai, kad šiais laikais vis labiau auga natūralumo, rankų darbo idėja ir vis daugiau žmonių yra pasiruošę mokėti daugiau už jiems asmeniškai sukurtus produktus, gamybos procese gavusius daug dėmesio ir meilės.

singer performing on stageBūkite atviri, žingeidūs, plačių pažiūrų, kūrybingi, novatoriški ir drąsūs. Net jei dalykas, kuris jus džiugina labiausiai yra visiškai neįprastas ir iš pirmo žvilgsnio neturintis jokios komercinės naudos, tikėkite savimi, aukite ir verslo idėjos bei galimybės pas jus ateis pačios. Jūs būsite nustebinti, kokių verslo aukštumų jums gali padėti pasiekti iš pažiūros nieko bendro su pajamų generavimu neturinčios veiklos, kuriomis užsiimate tiesiog dėl savęs, pavyzdžiui – paveikslų iš degtukų dėžučių lipdymas, baldų iš visokių liekanų gamyba, savo kiemelio želdinių tvarkymas, vabzdžių stebėjimas, manikiūro ar pedikiūro darymas, mašinos salono ir sėdynių restauravimas, sugebėjimas raiškiai rašyti ar ruošti geras prezentacijas, megzti, mokėjimas bendrauti ir spręsti kitų problemas, pasitelkiant įgimtą psichologinę įžvalgą bei kiti užsiėmimai. Geriausios verslo idėjos dažnai ir būna nestandartinės, negirdėtos bei novatoriškos.

Nepamirškite, kad sėkmė lydi ne tik drąsius, bet ir išradingus.

  • Samdomo darbininko ir verslininko rolės šeimoje arba vaiko auginimo atostogos

Puikus būdas pagreitinti asmeninės veiklos vystymo tempą –sutartam laikui pasiskirstyti stabilių pajamų gavėjo ir verslininko rolėmis šeimoje. Tai yra, jei gyvenate su antra puse, susitarkite, kad kažkurį laiką vienas iš jūsų užtikrins stabilesnes kasmėnesines pajamas, o kitas tuo tarpu vystys ir įgyvendins savo asmeninio verslo idėją, kuri, sėkmės atveju, su laiku pradės nešti stabilias pajamas. Tuomet ankstesnis stabilių pajamų gavėjas, turėdamas noro, galės taip pat atsisakyti samdomo darbo ir pereiti prie asmeninių idėjų įgyvendinimo. Tuo tarpu šeimos pajamų užtikrinimu rūpinsis pirmasis šeimos verslininkas.

USA, Utah, Orem, Teacher with children (4-5, 6-7) during art classesKitas pakankamai populiarus variantas, kurį renkasi svajonių veiklos ieškančios moterys, yra verslo idėjų kūrimas vaiko auginimo atostogų metu. Juk auginant vaikelį stabilias pajamas užtikrina pašalpa, o laisvo laiko ir noro kurti, tinkamai paskirsčius darbus ir dėmesį, reikalingą kūdikiui, yra daugiau nei dirbant išsunkiantį samdomą darbą. Beto – ilgą laiką skyrus sau ir savo šeimai, į nemylimą darbą grįžti dar sunkiau ir būtent šie, gaivaus laisvės oro suteikiantys metai yra puiki galimybė pradėti plėtoti savo hobių kaip pajamų šaltinių idėjas.

Šį faktą patvirtina ir didelis skaičius sėkmingų lietuvaičių verslininkių veiklos istorijų, kurių pradžia ir buvo motinystės atostogos (arba retesniais atvejais – tėvystės atostogos). Juk tokiu šansu galėtumėte pasinaudoti ir jūs!

  • Asmeninis verslas kaip “užklasinė veikla”

Jei gyvenate vienas ir neturite nei pakankamai santaupų, nei papildomų pasyvių pajamų šaltinių tam, kad galėtumėte atsisakyti samdomo darbo, asmeninį verslą vystyti bus sunkiau, bet ir čia rezultatus visuomet vainikuoja kantrybė bei tikėjimas savo jėgomis. Pradžioje savo mėgstamą veiklą ir būsimą asmeninį verslą vystykite, skirdami jam maksimaliai daug laiko po darbo ir savaitgaliais, vietoje televizoriaus žiūrėjimo, kabėjimo prie kompo ar „balių“ su draugais.

Man Repairing His Vintage CarŠiame procese reikės pasisemti iš tiesų daug valios, kantrybės, jėgų ir tikėjimo savimi, nes, kaip teko matyti iš daugelio pavyzdžių, didžioji dalis taip įgyvendinamų idėjų išsisemia dar nė nepradėjusios duoti vaisių tiesiog dė to, kad žmonės neturi kantrybės ir noro išlaukti.

Su laiku, jei tobulėsite savo srityje ir užsiauginsite savo auditoriją, tikėtina, kad sukaupsite pakankamai pajamų mesti nemėgstamą darbą ir pilnai pereiti prie asmeninio verslo. Tuomet jūsų veikla maitins ne tik jūsų širdį, bet ir jūsų piniginę.

  • Pradžioje svarbiausia – ne pinigai, o strategija

Pagrindinė ir vienintelė tokios veiklos sąlyga – darykite tik tai, kas jus daro laimingu ir uždega, o, svarbiausia – darykite tai ne dėl pinigų ir pradžioje nematuodami šios veiklos komercinės naudos, tuo pat metu būdami budrūs ir nepraleisdami atsiradusių progų bei verslo nišų.

Tai yra, pradžioje savo produktus ar paslaugas gali tekti tiesiog dovanoti, tačiau net ir tuo atveju viską daryti reikėtų strategiškai įvertinant galimybes. Jei jūsų produktą ar paslaugą veltui gavęs žmogus džiaugiasi savo dovana ir sutinka apie ją papasakoti dideliam skaičiui žmonių, tikėtina, kad su laiku jūsų auditorija pradės augti, o klientai sutiks už paslaugas mokėti vis didesnius pinigus.

A Man Shaking The Money TreeKitas labai svarbus žingsnis – pasirūpinkite žodine ir raštiška savo produktų ar paslaugų reklama, konkrečiu aprašymu ir vaizdine medžiagą (nuotraukos, video), kuriuos kientai galėtų rasti internete, pasinaudokite praktiškai nemokamomis internetinio verslo vystymo galimybėmis. Jei nežinote, kaip tą daryti patys, pasitarkite su pažįstamais marketingo specialistais (šiais klausimais konsultuoju ir aš). Galbūt pirmus metus jūsų veiklos balansas bus lygus nuliui (tai yra reklamai ir žaliavom ar paslaugos paruošimui išleista suma bus lygi gautoms pajamoms), bet, kaip jau daugybę kartų teko matyti, tinkamai naudojamos šios internetinės rinkodaros priemonės iš tiesų daro stebuklus ir balansas ima ženkliai gerėti.

  • Plėskite naudingų konktaktų ir bendraminčių ratą

Galbūt pradžioje jūsų vystoma veikla neneš jums apčiuopiamos finansinės naudos, tačiau labai tikėtina, kad visame jos vystymo procese nuolatos plėsis naudingų kontaktų ir bendraminčių ratas. Tai su laiku gali pritraukti jūsų veiklai ir sponsorių, ir bendrapartnerių, ir galbūt kitų bendrų projektų idėjų. Tokiu atveju jūsų pirminė asmeninė veikla taps tarpininku, tiltu į didesnius komercinius projektus, vykdomus kartu su bendraminčiais.

  • Klausykite savo širdies balso ir nepraleiskite progų

Jei darote tai, kas jums iš tiesų labai patinka ir jums tai sekasi, vadinasi einate likimo jums skirtu širdies keliu. Eidami juo, klausykitės vidinio balso paskatų ir sekite ženklus – jei tikrai išsirinkote teisingą kryptį – nuorodų, ką ir kaip daryti toliau, bus daug ir labai svarbių. Gali būti, kad tiesiog išgirdus kažkokį pašalinį pokalbį ar vartant žurnalą jums kils naujų, įdomių ir drąsių idėjų, o gal atsiras žmonių, kurie tiesiog norės jums padėti (pvz.: pareklamuoti jus, tuo pačiu pareklamuodami save) arba gausite pasiūlymą kažkokiu, kad ir neįprastu būdų pristatyti savo produktus ar paslaugas. Net jei iš pirmo žvilgsnio tokios situacijos neatrodys labai naudingos- pasinaudokite jomis ir rezultatai jus maloniai nustebins. Tokios progos suteiks galimybę augti ne tik jums, bet ir jūsų veiklai.

Woman holding Euro billsKaip teisingai sako – jei kažko iš tiesų labai trokšti ir sieki, visa Visata dirba tam, kad padėtų tau tai įgyvendinti. Ir didžiausių aukštumų ji padeda pasiekti būtent drąsiems bei pasirinkusiems savo širdies kelio veiklą.

Tai puikiausiai iliustruoja sėkmingiausių verslininkų ir svajonių veikla besimėgaujančių žmonių autobiografiniai pavyzdžiai (labai rekomenduoju perskaityti bent kelias tokias knygas), kokiu galite tapti ir jūs. Tereikia tuo tikėti ir kantriai eiti paskui savo svajonę! To jums labiausiai ir linkiu.

Su meile,
Sielos namai

—————————————————————————————————————————————-

Jei jums patiko šis įrašas, tikėtina, kad patiks ir nauji Sielos namų irašai. Užsisakykite naujausių blogo įrašų prenumeratą, įrašę savo elektroninio pašto adresą ir vardą registracijos formoje. Nuo šiol naujausius straipsnius gausite tiesiog el-paštu. Taip nepraleisite jokių svarbių naujienų!

[yikes-mailchimp form=”1″ title=”1″ submit=”Užsisakyti naujienas”]

————————————————————————————————————————————————————-

O taip pat – jei jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo su draugais, naudodamiesi Facebook like ar Facebook Send mygtukais bei išreikškite savo nuomonę Facebook ar svetainės komentaruose apačioje. Juk gerais dalykais taip gera dalintis.

dalintis

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ko gero, geriausias kol kas straipsnis, šiame puslapyje. Manau, net tokie materialistai kaip aš, didžiulėmis pastangomis (ir kantrybe!) mėgins išgirsti savo širdies balsą, idant pradėti šį kelią į sėkmę. Šaunuolė, Aura!

    1. Ačiū labai, Vaida. Iš tiesų tai autorius kalba apie tą patį, apie ką rašau ir aš. Bet jo mintys puikiai papildo temą. O jau balso ramumas ir sklindanti meilė… Puikūs įrašai.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}