Kaip jau turbūt supratote – mėgstu rašyti. Ir nors mielai naudojuosi šiuolaikinėmis technologijomis, leidžiančiomis itin greitai ir patogiai dirbti su tekstu klavišų pagalba, visgi yra dalykų, kurie man artimesni savo autentiška energija ir forma, kurią galiu gyvai pačiupinėti. Neilgas tekstas, parašytas ranka gražiame sąsiuvinyje, vartant tikrus popieriumi ir klijais kvepiančius lapus, jaučiant kaip raidės liejasi iš po parkerio – štai kur savo tikrumu ir romantika užburianti rašymo magija. O jei dar šalia garuoja skanios arbatos ar kavos puodelis, dega žvakė, groja maloni muzika – tai jau nuostabaus meilės sau ritualo akimirka. Rašymas ranka, o ne tarškinant klavišus – tai ne tik terapija, ritualas, ypatingas laikas su savimi ir savo mintimis, bet ir būdas lavinti smulkiąją motoriką, dėmesio koncentravimą, gebėjimą sklandžiau formuluoti ir reikšti mintis. Trumpiau tariant – tai ne tik malonumas, bet ir sveikata. 🙂

Todėl esu labai didelė užrašų knygelių ir planuočių gerbėja. Kanceliarinių prekių parduotuvėse kaip ir knygynuose galiu praleisti ištisas valandas. O prie vis besiplečiančių kietais, spalvingais viršeliais, citatomis, gražiomis mintimis ir paveiksliukais išpuoštų užrašų knygelių ir planuočių lentynos galėčiau pasistatyti lovą ir apsigyventi. 😀

Ne kartą savo tekstuose esu rašiusi apie tai, kokią didelę svarbą mūsų planų, norų, svajonių pildymui turi jų užrašymas. Viena – galvoje kaip bičių avilys dūžgiančios, aiškios struktūros neturinčios, viena kita vis keičiančios mintys. Ir visai kas kita – užfiksuota, vadinasi prie jūsų pririšta jūsų minčių energija. Rašydamas turi laiko sustoti, paanalizuoti, paklaust savęs svarbių klausimų, kuriems dienos bėgimo ritme tikrai nėra laiko, atsirinkti, kas tikra, svarbu, susisteminti, išsigryninti mintis ir paversti jas raštišku įrodymu. Tam, kad galėtum atsiminti, sugrįžti prie to, peržiūrėti, kaip sekasi judėti į priekį. Užrašyti norai pildosi greičiau! Tai patikrintas faktas.

Štai kodėl šikart noriu su jumis pasidalinti įvairiomis užrašų rašymo idėjomis, kurias esu pritaikiusi ir praktikuoju pati. Tai 10 skirtingą tikslą turinčių užrašinių – išsirinkite sau patinkančią arba pildykite visas 10. 🙂

  • Darbų ir veiklos kalendorius – planuotė

Apie darbo kalendorių arba kitaip vadinamą planuotę pasakoti daug nereikia, nes tokias turi daugelis. Tai nuostabus įrankis, skirtas planuotis kasdienos darbus, reikalus, susitikimus su klientais ar draugais, renginius ir pramogas. Aš į savo darbų kalendorių užsirašau ne tik profesinius darbus, bet ir buitinius, dvasinius bei visokius kitokius. Taip darbų sąraše gali atsirasti ir apsipirkimas, ir meditacija, ir terapinis rašymas, ir piešimas.
Tokia planuotė – puiki vieta susirašyti sau metinius planus, tikslus, palinkėjimus.

Paklausite – o kam viską planuotis, jei aš ir taip praktiškai viską atsimenu? Apie planavimo naudą kalbėjau savo straipsnyje „Kaip viską suspėti- planas, planas, planas“ – taigi čia nesiplėsiu. Pasakysiu tik tiek, kad anot tyrimų, žmonės, nuolat užsirašantys savo tikslus ir planus, daug daugiau jų įgyvendina ir gyvenime pasiekia daugiau.

  • Dienoraštis

Kas yra dienoraštis, irgi aiškinti nereikia. Tik kažkodėl yra įprasta manyti, kad dienoraščius rašo tik neurotiškos paauglės, nesugebančios susitvarkyti su savo jausmais. Tai mitas. Jausmų ir išgyvenimų dienoraštis – viena efektyviausių psichologų rekomenduojamų savistabos, savianalizės ir asmeninio tobilėjimo priemonių. Ji tinka visiems, yra nemokama, neužima daug laiko, o ir tas atsiperka su kaupu bei turi ilgą teikiamos naudos sąrašą.
Aš dienoraštį rašau nuo 6 klasės. Anksčiau, kai nebūdavo tokių gražių užrašų knygelių, naudodavau tiesiog paprastą sąsiuvinį kietais viršeliais, kuriuos apklijuodavau iš žurnalų iškarpytų nuotraukų koliažu. Tokiom pat temą ir jausmus atspindinčiom iškarpom arba realiom nuotraukom, kurių nebūdavo gaila karpyti, papuošdavau ir pačius dienoraščio lapus. Tuomet gaudavau savo gyvenimo knygą su žodžiais, eilėmis ir paveiksliukais, kurią pačiai buvo įdomu ir rašyti, ir skaityti. Apie vizualizacijos galią tuomet nežinojau nieko, bet vartydama vėliau tuos lapus, įsitikinau, kad viskas, apie ką svajojau klijuodama asociatyvius vaizdus, išsipildė. Štai tau ir vizualizacijos galia. 🙂

Kodėl verta rašyti dienoraštį ir suaugusiam? Šiuose užrašuose mes visų pirma garsiai įsivardyjame, ką jaučiame, užfiksuojame situaciją, kai kuriuos faktus, kurių praėjus laikui, labai tikėtina, kad neatsiminsime ( o kai kuriuos atsiminimus pažadinti būna labai gera). Tai būdas išsikrauti, konstruktyviai išreiškiant nepatogias emocijas (liūdesį, nusivylimą, pyktį, pavydą, baimę ir pan.) ir įamžinti laimingą, polėkio kupiną būseną. Tai būdas suvokti tų jausmų priežastis ir tai, kaip jos pasireiškia kūne ir šitaip lavinti savo emocinį intelektą, vadinasi labiau pažinti save ir kitus žmones bei jų jausmus. Tai sustojimo, nusiraminimo, pabuvimo su savimi terapinė forma. Analizuojant ankstesnius dienoraščio įrašus, turime galimybę prisiminti, kaip jautėmės, stebėti, kaip keitėsi emocijos, mintys, požiūris ir atitinkamai situacija. Tai mūsų vidinio augimo užrašai.

Todėl dienoraštį rekomenduojama rašyti ne tik paaugliams, bet ir suaugusiems. Jei bijome dėl savo slaptų minčių saugumo, galima įsigyti užrakinamą užrašinę su spyna, kurią laikysime toliau nuo akių paslėptoje vietoje. Na, labiausiai bijantiems blogiausiu atveju, tinka elektroninis dienoraštis su atrakinimo kodu. Bet tai jau ne popierius, energija čia kitokia, nors terapine prasme, aišku, geriau elektroninis dienoraštis nei jokio.

  •  Svajonių ir norų dienoraštis

Vartau dabar rankose savo prieš 10 metų pradėto rašyti iškarpom išklijuoto svajonių dienoraščio lapus ir negaliu patikėti – beveik visi norai išsipildė! Kai kurie – su kaupu. Norite ir jūs pabandyti?
Toks dienoraštis – vienas efektyviausių ir smagiausių įrankių, padedančių greičiau realizuoti mūsų norus. Kodėl? Nes, visų pirma, rašydami savo norus juos atsirenkame, išgryniname, pasimatuojame, įvertiname. Tuomet juos vizualizuojame, detalizuojame, jais įsivaizduojamais pasidžiaugiame ir taip pasiunčiame pasąmonei užduotį pritraukti norimus dalykus į mūsų gyvenimą.
Žinoma, svarbu mokėti teisingai norėti. Atrodo, o ką gi čia mokėti – nori ir viskas. Visgi tam tikri techniniai žingsniai svajojant yra svarbūs. Apie juos išssamiai rašiau straipsnyje „Ką daryti, kad norai pildytųsi?“.
Pildydami savo svajonių dienoraštį, naudodami mūsų norus atitinkančias nuotraukas, iškarpas, galite suskirstyti sąsiuvinį į atskiras skiltis. Pradžiai parašote viską, ko norite kiekvienoje iš skilčių ir paliekate pakankamai vietos papildomiems įrašams. Taip gaunate svajonių knygą su keliais skirtingais skyriais. Savo norus su laiku galite keisti, žymėtis tuos, kurie išsipildė, trinti tuos, kurių suvokėte nebenorintys ir t.t.

Galimi norų knygos skyriai:

Asmeniniai santykiai ir šeima– čia kaip tik ta vieta, kur turi būti jūsų svajonių vyro/ moters savybių sąrašas, kaip jūs norite kartu jaustis, ką norite veikti, kaip įsivaizduojate savo šeimyninį gyvenimą, vaikus ir t.t.
kūnas ir sveikata – kaip norite atrodyti, jaustis, kaip norite maitintis, sportuoti, jūsų santykis su jūsų kūnu
profesiniai pasiekimai – čia vieta jūsų svajonių darbo aprašymui su detalėmis – koks tas darbas, koks jo ritmas, kaip jame jaučiatės, jūsų darbo vieta, kolegos, atostogos, jūsų profesinis tobulėjimas, mokslai
dvasiniai pasiekimai – jūsų santykis su savo vidine esybe, su Dievu, su tėvais ir mokytojais, jūsų dvasinio tobulėjimo kursai, seminarai, knygos, jūsų Sielos misija, jūsų dvasinė veikla ir norai, jūsų globalūs troškimai viso pasaulio vardan ir t.t.
finansai ir materialūs dalykai – kiek norite uždirbti, kaip norite, kad atrodytų jūsų namai, mašina, sodyba, kokių daiktų ir vertybių norite turėti
laisvalaikis – kūryba, kelionės, renginiai, atostogos, pramogos
visa kita

Pirmas geras dalykas, kurį duoda svajonių dienoraščio pildymas – tai neapsakomas laimės jausmas jau vien jį pildant, pasineriant į savo svajones. O kiek daug gerų dalykų atsitinka, kai pradedame tuos norus pildyti… Pabandykite – jums patiks.

  • Užrašinė „MAN PATINKA“

Dar viena nuostabi užrašinė, kuri man pakelia nuotaiką, kaskart vos tik paėmus į rankas, yra MAN PATINKA sąsiuvinis.

Kažkodėl daugeliui yra savita daug laiko praleisti galvojant, kalbant apie dalykus, kurie mums NEPATINKA. Galim praleisti valandų valandas besiskųsdami blogu oru, didėjančiom kainom, nepatinkančiu darbu, negalavimais ir blogais santykiais su šeimos nariais ir pan. Taip iš esmės savo gyvybinę energiją atiduodam negatyvui, kuris nuo to įgauna vis didesnį pagreitį.

O kiek laiko skiriame šnekėjimui, ar juolab rašymui apie tai, kas mus daro laimingais? Mus įkvepia? Mus džiugina ir atgaivina?

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl iki šiol tiek daug žmonių neužsiima jų širdžiai miela veikla yra tai, kad … jie tiesiog nežino, kas jiems iš tiesų patinka. Ar jūs galėtumėt net naktį pažadinti išvardinti bent 30 dalykų ir veiklų, kurios jus įkvepia? O bent 15? Ne? Tuomet jums būtinai reikia sąsiuvinio, kuriame rašysite viską, ką jums patinka daryti.

Kam to reikia? Visų pirma tokį sąrašą rašant ir jį vėliau peržiūrint tiesiog gerėja nuotaika. Dėmėsio verta priežastis nieko nelaukiant pradėti! Beto – vis pildant tokį sąrašą mes vis giliau suvokiame, kas mums patinka, o tuomet galime pagalvoti, kaip mums mielą veiklą ar hobį paversti savo darbų ir pajamų šaltiniu. Apie šitokią transformaciją rašiau straipsnyje „Svajonių darbas širdžiai ir piniginei„.

Jei ieškote pavyzdžio, kokie mėgstami dalykai galėtų būti tokiame sąraše, galite užmesti akį į mano straipsnyje „Pozityvios dienos gidas” antroje dalyje esantį mano Mėgstamų dalykų sąrašą. Bet būkite sąžiningi ir kūrybingi  – netingėkite ir nekopijuokite to paties, nebent punktas tikrai jums tinka. Pasistenkite sugalvoti savo mėgstamų dalykų sąrašą. Rezultatas to vertas.

  • Sapnų dienoraštis

Šiek tiek mažiau girdėtas, bet ne mažiau naudingas dalykas – sapnų, kuriuos atsimenate užrašymas. Tokią užrašinę paprastai laikome prie lovos, kad vos pabudę, kol sapnas dar neišsivaikė, spėtume užfiksuoti tai, ką atsimename. Tai dar vienas savianalizės įrankis, rekomenduojamas psichologų. Mūsų sapnai – raktas į mūsų pasąmonę, būdas lavinti intuiciją ir vidinių mūsų asmenybės dalių pažinimą.

Įdomu tai, kad kuo daugiau rašome (net jei tai tik nelogiškos nuotrupos, fragmentai, jausmas), tuo geriau sapnus atsimename. Tuomet vis dažniau pavyksta susapnuoti kažką itin simboliško ir prasmingo, ką galima aptarti su terapeutu ar geriausiu draugu. Taip pat – sapnų dienoraštis – vienas iš būdų lavinti sąmoningą sapnavimą (tai toks sapnas, kurio metu suvokiame sapnuojantys, taigi galime perkurti sapno realybę ir daryti jame ką tik norime), kuris yra ne tik su niekuo nepalyginama pramoga, bet ir galimo tobulėjimo įrankis. Daugiau apie sąmoningą sapnavimą skaitykite vėlesniuose Sielos namų straipsniuose.

  • Idėjų užrašai 

Labai svarbi mūsų asmeninio tobulėjimo dalis – vystyti savo kūrybiškumą. O jis lavinamas ne tik tuomet, kai tiesiogiai kuriame, bet ir kai generuojame vis naujas savirealizacijos idėjas. Dažniausiai tokios mintys ateina į mūsų galvą tuomet, kai esame atsipalaidavę – vos pabudę, prieš užmiegant, meditacijos metu, kuriant, užsiimant mėgstama veikla (gal dėl to tualetas juokais vadinama idėjų inkubatoriumi). Blogiausia, kad neužrašytos kūrybinės idėjos taip ir lieka minčių formoje, o su laiku iš viso pasimiršta. Tuomet belieka skaityti, kaip kažkas kitas ėmė ir įgyvendino tai, ką buvote sugalvoję.

Todėl visas kūrybines idėjas (net jei tuo metu jos atrodo visiškai beprotiškos ir neįgyvendinamos) verta užsirašyti. Ir patogiausia tai daryti atskirame idėjų sąsiuvinyje. Tokiame sąraše gali būti verslo idėjos, prekės ar paslaugos sumanymai, kalbos, kurią sakysite užuomazgos, namų interjero keitimo, rūbų dizaino idėjos ir piešiniai, kūrybinės mintys, naujų paveikslų ir piešinių eskizai, romanų ar straipsnių fragmentai, sąrašas dalykų, kurių norėtumėte išmokti ir pan. Neleiskite savo Pegasui nuskristi – įdarbinkite jį!

  • Dėkingumo dienoraštis

Apie dėkingumo suteikiamą magiją esu kalbėjusi daug. O dėkingumo praktikas išsamiai pristačiau straipsnyje „Dėkingumo magija„.  Priminsiu, kad jausdami dėkingumą už tai, ką turime ir kiekvieną dieną gauname, nelaikydami mums nutinkančių dalykų savaime suprantamais, mes daug lengviau pasiekiame tai, ko norime. Ir esame laimingesni. 🙂

Dėkingumo dienoraštis –  tai kiekvieno vakaro ar ryto – kaip jums patogiau- užrašai, kuriuose kas kartą įrašote bent po 10 dalykų, už kuriuos esate dėkingi. Jei tokį dienoraštį pildysite kasdien, o šalia to dar darysite Dėkingumo meditaciją, į savo gyvenimą neabejotinai pritrauksite daugiau laimės ir kasdienio džiaugsmo.

  • Laiškų sau užrašinė

Vienas puikių terapinių įrankių, padedančių pažinti save, gydyti emocines žaizdas, paleisti praeitį, įkvėpti ir palaikyti save bei visokeriopai judėti į priekį yra laiškai. Kalbu ne šiaip apie laiškus, kuriuos rašome savo draugams ar giminėms, esantiems toli. Kalbu apie laiškus, kuriuos iš esmės rašome sau, nes jų nesiunčiame. Apie įvairias tokių laiškų rūšis esu rašiusi straipsnyje „Laiškai, kurie gydo”. 

Žinoma, galima tokius laiškus rašyti ir virtualiai. Visgi tuos, kurie skirti paleidimui, geriau rašyti ant popieriaus tam, kad galima būtų sudeginti.

Geriausia tam, kad jie nepasimestų turėti atskirą sąsiuvinį, skirtą LAIŠKAMS SAU. Jame kasmet galime parašyti po Naujametinį laišką sau su padėka už buvusius metus ir palinkėjimus Naujiems metams, laišką sau į ateitį ar iš praeities ir pan. Tuomet kad ir kada jį atsiverstumėte, tarsi dienoraštyje matytumėte savo nueitą kelią.

  • Geriausių knygų citatų užrašinė

Jei skaitote geras knygas, žinote tą jausmą, kai kažkurios autoriaus mintys sukelia nuostabą, susižavėjimą, norą skaityti jas po kelis kartus, įsiminti. Deja, užlenkti puslapiai ar pačioje knygoje pabrauktos mintys jų atsiminti nepadeda. O tuo pačiu dar ir knygą apgadina.

Visai nesvarbu, kiek knygų per metus jūs perskaitote. Svarbiausia – kiek iš perskaitytų knygų realiai pritaikote savo gyvenime. Visa kita yra tik sportinė aistra ir EGO konkursas. Rašydamiesi į atskirą užrašinę tas mintis, kurios labiausia įstrigo, mes laviname ranką ir atmintį, taigi turime galimybę jas atsiminti,  vėliau jomis pasidalinti aptariant su draugais, o tuomet – ir pritaikyti praktikoje.

  • Kūno pokyčių, mitybos ir fizinės veiklos dienoraštis

Dar viena naudinga užrašinė – kasdienės savijautos, mitybos ir fizinės veiklos dienoraštis. Kam jo reikia ir ką į ji rašyti?

Iš anksto planuodami savo mitybą ir analizuodami tai, ką valgome, kiek judame ir kaip jaučiamės, galime daug lengviau išlaikyti savo kūną sveiką, stiprų ir gražų.

Šiame dienoraštyje pravartu susidaryti išankstinį savaitės mitybos planą, atitinkamą maisto produktų ir pirkinių sąrašą, o tuomet žymėtis, kada ir ką valgėme, ar pakankamai vandens gėrėme, kaip jautėmės dienos metu ir jos pabaigoje.

Moterims, kurios kas mėnesį gyvena pagal individualų hormoninį ciklą, pravartu žymėtis ir atskiras ciklo fazes. Jų metų kinta ne tik mūsų savijauta, bet ir energetika, seksualumas bei kūrybingumas. Tinkamai išnaudojus atskiras ciklo fazes, galime daug geriau išnaudoti savo moterišką energiją, mokytis su dėkingumu priimti savo kūną ir leisti jam pilnai atsiskleisti. Daugiau apie moters ciklo pritaikymą kūrybingumui ir seksualumui skleisti skaitykite knygoje „Raudonasis mėnulis”. 

Šiais kūno kulto laikais skiriame itin daug laiko ir energijos mintims apie sveiką, gražų, liekną ir jaunyste spinduliuojantį kūną. Svarbiausia nepamiršti, kad kūnas – tai tik indas, kuriame laikinai, šio gyvenimo metu gyvena mūsų nemirtinga siela. Nesureikšminkim jo per daug, būkime jam už tai dėkingi ir nepamirškim, teisingai maitinant kūną, pamaitinti tinkamai ir sielą.

Jei turite pakankamai didelę užrašinę, kurią mokate išnaudoti kūrybingai – galima kone visas 10 idėjų sudėti į vieną vietą. Man gi asmeniškai labiau patinka susisteminti ir tvarkingai atskirti skirtingas veiklas ir energijas. Bet kuriuo atveju geriau turėti bent vieną negu nei vienos. 🙂

 

  • Kur gyvena gražiausios ir patogiausios užrašų knygelės bei planuotės?

Žinoma, tam, kad rašyti į sąsiuvinį būtų smagu, jis turi būti ne tik patogus, bet ir gražus. Kur tokį įsigyti?

Galima pasižvalgyti bet kuriame didesniame knygyne ar kanceliarinių prekių parduotuvėse. Taip pat labai gražių užrašinių ir planuočių galima įsigyti ir internetu. Štai keli variantai, kurie man patinka:

Taigi – puikiai metų pradžiai pasiraitojam rankoves,  traukiam kokybišką parkerį ar tušinuką  – ir į trasą užrašinių bei savo sumanymų pildyti. 🙂

Su meile,

Aurelija Sielos namai

 

Norite pirmi sužinot apie naujas meditacijas, įrašus ir kitas naujienas? 

užsisakykite naujienlaiškį

dalintis

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Aš pati prieš keletą metų atradau šiuos dienoraščius
    http://moleskines.lt/57-18-menesiu

    Nuostabūs tiesiog 🙂 turiu iš paprastų linijomis užrašinių iš čia. Labai smagu, kad galima perkant pasirinkti norimą spalva, ar kietais viršeliais ir ar su langeliais ar linijomis lapai. Gaila tik kad kaina nėra maža, nes kitu atveju tai tikrai bent dešimt jų nusipirkčiau 🙂
    Aš ir pati mėgstu rašyti daug ir skirtingų dalykų, tai man labai svarbu tiek rašymo priemonės, tiek ir į ką rašau. Anksčiau rašydavau į pigius sąsiuvinius iš prekybos centro, kurie visi išplyšinėdavo ir net nesinorėdavo rašyti į jį. Poto kai gavau dovanų gerą odinį dienoraštį, supratau kur yra bėda 🙂
    Paskaitoms mėgstu labiausiai sąsiuvinius DETALLES iš čia https://118.lt//imones/buhalteris-ingridos-purienes-personaline-istaiga/1164512

    Labai patogūs, puikiai lankstosi ir labai lygiai išplėšt gali lapus jeigu reikia, tai universitete nepamainomas dalykas 🙂

  2. Kaip šauniai! Labai patiko skaityti! 🙂

    O pridėsiu tada ir aš, būtent dėkingumui rašyti yra tokie šaunūs https://www.dekingumodienorastis.lt Esu jų vieną įsigijęs, labai patogu. Nors dabar, jau po beveik metų su dėkingumu, tiesiog rašyčiau į paprastą sąsiuvinį, kad ir Moleskine, kaip Sinjora rekomenduoja :))

  3. Užrašinė ypatingai geras dalykas. Miela, kad jūs pastebite ir rekomenduojate tokius paprastus, sakyčiau kasdieninius, savasties „tvarkytojus“. Man jie labai padeda.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}